Noua regulă privind viza Schengen: cererile se depun online pentru milioane de vizitatori

Procesul actual de aplicare Schengen necesită vizite în persoană la ambasade.

Procesul de lungă durată a vizelor Schengen va fi complet online în următorii câțiva ani.

Noul sistem digital – propus de Comisia Europeană săptămâna trecută – va înlocui procesul plictisitor de solicitare pe hârtie îndurat de milioane de potențiali vizitatori în Europa. Călătorii se pot aștepta la un sistem „mai lin și mai sigur”, a promis Comisia Europeană.

„În vreme ce unele state membre trec deja la digital, este vital ca spațiul Schengen să avanseze acum ca unul singur”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru promovarea modului nostru european de viață, Margaritis Schinas.

Deci, cum va funcționa noul sistem – și când ar trebui să începeți să planificați o escapadă în euro?

Ai nevoie de viză Schengen?

Viza Schengen permite călătorilor să rămână pentru activitati de turism sau afaceri în 26 de țări europene timp de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Zona de călătorie acoperă majoritatea țărilor UE, plus Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Sunt excluse țările UE Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda și România.

Majoritatea cetățenilor străini trebuie să obțină viza pentru a vizita zona de călătorie, inclusiv vizitatori din India, China și Africa de Sud.

 Americanii, britanicii și australienii sunt printre cei scutiți de regulile de viză.

În 2019, peste 15 milioane de persoane au folosit vize Schengen pentru a călători în Europa.

Cum aplicați pentru o viză Schengen?


În acest moment, vizitatorii ar trebui să-și depună cererea la consulatul țării în care intenționează să petreacă cel mai mult timp în timpul călătoriei.

Apoi, aceștia trebuie să se întoarcă, personal, pentru a-și ridica pașapoartele atunci când a fost adăugat autocolantul fizic al vizei.

Potrivit Comisiei, acest proces „s-a dovedit problematic în timpul pandemiei de COVID-19”.

Timpul de procesare a vizei variază de la două săptămâni la 60 de zile.

Procesul birocratic obositor trebuie să evolueze, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

„Jumătate dintre cei care vin în UE cu o viză Schengen consideră că cererea de viză este împovărătoare, o treime trebuie să călătorească pe distanțe lungi pentru a cere o viză”, a spus ea.

„Este timpul ca UE să ofere o platformă de solicitare a vizelor UE rapidă, sigură și bazată pe web pentru cetățenii celor 102 țări terțe care au nevoie de viză pe termen scurt pentru a călători în UE.”

Cum va funcționa sistemul digital Schengen?

În Noul Pact privind Migrația și Azilul, Comisia Europeană a subliniat un obiectiv de „digitalizare completă” a procedurilor de viză până în 2025.

Solicitanții de viză vor putea să solicite – și să plătească – pentru o viză printr-o singură platformă online a UE.

Platforma va determina automat care țară Schengen este responsabilă pentru examinarea unei cereri. În prezent, procedura pe hârtie poate fi confuză pentru solicitanții care intenționează să viziteze mai multe țări europene. În cadrul sistemului digital, solicitanții care pierd informații și documente vor fi anunțați automat, scutindu-le de ore de bătăi de cap.

La eliberare, viza nu va mai fi acordată ca autocolant fizic. În schimb, va fi furnizat ca un cod de bare 2D semnat criptografic.

Solicitanții pentru prima dată vor trebui totuși să viziteze un consulat pentru colectarea de identificatori biometrici.

Propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, dar probabil va fi aprobată. Acesta va fi depus în parlament la un moment dat în următoarele câteva luni.

Sustine proiectul de Hub al transformării digitale

Ai nevoie de viză Schengen?